sábado, 21 de mayo de 2011

La "Pioneer anomaly"

Per aquells que us vau quedar amb ganes de més, us explico amb detall quin és el "misteri" científic de les sondes Pioneer 10 i 11, llançades a l'espai al 1972 i 73 respectivament.



La missió de les sondes era, principalment, estudiar el cinturó d'asteroides, els vents solars i l'entorn dels planetes gegants Jupiter i Saturn. Però aquestes sondes de poc més de 250 kg cada una, també porten unes plaques metàl·liques com la que mostra Carl Sagan a la fotografia adjunta. Aquesta placa mostra un pictograma amb informacions bàsiques sobre la terra, ja que les sondes van ser el primer aparell construït per l'ésser humà que ha sortit del nostre sistema solar. Enlace

Però el misteri científic de les sondes no té res a veure amb aquestes plaques. Les dues naus, que han viatjat centenars de milions de quilòmetres a través de l'espai, ja fora del sistema solar, han experimentat alhora un desviament, una mena de fre, que, tot i ser molt petit respecte la distància recorreguda, és prou important: cada any han "caigut" més o menys uns 5.000 km.


Aquest efecte pot ser degut a moltes causes; des dels anys 80, els científics John Anderson i Slava Turyshe, entre d'altres, han estat buscant el perquè del desviament. Podria ser degut a la asimetria en la radiació emesa per les sondes; però les observacions i les dades recollides durant més de 30 anys no semblen confirmar aquesta teoria. Hi ha molts investigadors que volen veure en aquesta anomalia una pista sobre possibles errors en la teoria de la gravitació de Newton, però tampoc hi ha dades que recolzin aquesta afirmació.


Per llegir l'article dels investigadors, clickeu aqui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario